Emirates a Qatar už pozastavily všechny lety do / z Dubaje / Doha. Zítra jsem se měl vracet s Etihadem přes AUH do Prahy. 😟  .

Blízký východ uzavřený vzdušný prostor

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Letíme do Mnichova. Poslední segment najednou z Manage my booking zmizel. Tak jsem zvědavej, jak to vyřeší.

0 Citovat

Pořád odvolávat na válečný konflikt? Vždyť to není ani týden, co to vypuklo. Kdy jindy by měli mít právo na to zrušit let bez nějaké additional kompenzace než nyní?

8 Citovat

Tak update. V mailu i v Manage my booking mám let přesunutý na zítra (7.3.). Na letišti mi na informacích potvrdili, že dneska žádný let Etihadu neletí. A před hodinou mi přišel mail, že mám změnu Gatu a teď na odletech vidím, že letadlo právě odletělo. Co to je zase za bordel?

0 Citovat

floodland napsal(a):

Letíme do Mnichova. Poslední segment najednou z Manage my booking zmizel. Tak jsem zvědavej, jak to vyřeší.

treba zmena konfigurace letadla nebo overbooking a proste vas presunuli na dalsi let, opak up grade

0 Citovat

Čerstvý update: Etihad rozšířil seznam destinací do kterých obnovil lety a už jsou tam i Praha a Vídeň.

edit: Měl jsem napsat "obnoví". Přesná formulace: The following destinations are scheduled to operate to and from Abu Dhabi between 6 March and 19 March

0 Citovat

Rozhodně ne dnes, to samé i Qatar, dnes v Praze nic nebude. 

0 Citovat

floodland napsal(a):

Tak Etihad mi zrušil 6 hodin před odletem let. Dá se z nich dostat kompenzace nebo se budou pořád odvolávat na valečný konflikty?

mate snad pocit, ze se v zalivu zadny valecny konflikt nekona?

kombinace valecny konflikt + omezeni vzdusneho prostoru urady je dostatecne neprustrelna, a clovek by cekal,ze tim prumerne zdatny cestovatek nebude prekvapen.

7 Citovat

Qatar těžko může přiletět když mají stále zavřené letiště.

A co se týká Emirátů, ono to vypadá, že to dost rozlítali ale když mrknete na jejich příletovou tabuli tak je od oka víc jak půlka letů zrušených. To samé Etihad. Ono to ještě chvíli bude trvat než se vrátí do normálního provozu. A to i za předpokladu, že tam Irán nic nepošle...

1 Citovat

floodland napsal(a):

Tak Etihad mi zrušil 6 hodin před odletem let. Dá se z nich dostat kompenzace nebo se budou pořád odvolávat na valečný konflikty?

...aneb když někdo nonstop kope za korporáty proti "hloupým cestujícím", a pak tu medicínu dostane ochutnat? :-)

15 Citovat

Hypoteticky, kdyby teď došlo k uzavření vzdušného prostoru nad Azerbajdžánem, kudy pak povede hlavni koridor do Asie? Muselo by všechno jít přes Egypt, včetně letů z Istanbulu? Nebo by to riskli a lítali přes Dagestán a Čečnu, kde už na konci 2024 Čečenci trefili letadlo místo naháněného dronu?

0 Citovat

Kudy? Koukni na flightradar24 - aerolinky, co nemají ban létat přes Rusko, by to vzaly severně od Čečny (takže klidně Turkish, AZAL nebo Air India). Ty, co mají ban nebo nechtějí letět přes Rusko by musely přes Saúdskou Arábii nebo ještě jižněji jako Ethiopan. Evropské, např. Finnair, nebo Korean už teď létají severně nad Ruskem. ANA to teď bere do Japonska západním směrem.

Nicméně se z letů mezi Evropou a Asií začíná stávat dobrá "únikovka". K dokonalosti chybí jen paranoidní pozastavení Esta nebo nějaká další prima podmínka pro její vydání a převrat v Etiopii, která jestli mě paměť neklame, je stále na prahu občanské války.

0 Citovat

Myslíte, že pokud mi změnili stopover z 6h na 15h v Abu Dhabí/Etihad, původně 19:30 - 2:50, nově 11:40 - 3:00, má smysl zkoušet u Etihadu nějaký transit hotel? Nebo to je bez šance a řešit to na vlastní náklady?

0 Citovat

https://www.paddleyourownkanoo.c...l-airport/

https://x.com/paradoxx15521/stat...3083581618

0 Citovat

Docela by mě zajímalo to vyhodnocování rizika, protože teda, jestli to tam spadlo, oni na hodinu pozastavili lety a nyní zase vesele lítají, tak to mi přijde solidní hazard. Tak snad představil Íránu dodrží slib, že na okolní státy nebudou útočit. Chápu, že tam musí být šílený tlak od všech, aby se to uvolnilo, ale kdyby se nedejbože něco stalo, tak UAE jsou podle mě na X let v prdeli, co se týče turismu.

2 Citovat

podle mě po prvotním šoku už se s tím naučili žít. Něco jako při covidu, nejdřív šílený restrikce a pak když byla situace možná ještě horší než na začátku tak se to uvolňovalo. takový zvyk na realitu :)

Jen teda pokud Irán slíbil, že nebude útočit a dokonce se za předchozí útoky omluvil tak tenhle šáhed nedává smysl..

0 Citovat

Irán je obrovská země, možná i komunikace mezi centrální vládou a armádou je tam teď problém, takže o nějakém odvolání útoků a omluvách se armáda nemusí dozvědět včas a klidně může mezitím pálit dál. Obávám se, že se ukazuje, že tohle nebude na týden, zejména pokud to Američané vyřeší "polovičatě" jen vzdušnými útoky. Na převrat "zespodu" to v Iránu zatím nevypadá, i na to je ta země moc velká a roztříštěná a ani by to nebylo lehké zkoordinovat zevnitř (opozice tam pravděpodobně moc neexistuje nebo nemá, jak mezi sebou komunikovat, tím spíš teď). 

Takže buď pozemní invaze a komplet ovládnutí země (a to půjde o dost hůř než třeba u malého Kuvajtu kdysi a ne o moc lépe než třeba v Afganistanu, kde se to nepovedlo ani Rusům ani Američanům) nebo to zase skončí jen rozvratem situace a to je pro cestovní ruch v celé té oblasti fakt problém. 

SAE a okolní země to s jejich ropou nějak pár let přežijou, v nejhorším odsunou Pákistánce a další námezdní dělníky na nějakou dobu a zase budou žít chvíli z ropy. Jordánsko na tom možná bude hůř, zejména ty turisticky atraktivní oblasti. 

2 Citovat

Dnešní reakce na vyjádření šaške od Monike.

img-0982.jpg

1 Citovat

Takže trochu té zákaznické zkušenosti s Etihad. Na živého chat agenta se čeká 8 hodin, samotný rebookovací proces zabere zhruba hodinu. Toliko pro případné zájemce.

3 Citovat

Vypadá to, že Emirates začaly nabízet rebook (na lety do 31/3 s přesunem do 30/4) nebo dokonce full refund bez jakéhokoli poplatku zdarma. Už máte někdo z posledních dnů zkušenost? (vydali tu zprávu 7/3). 

0 Citovat

Tak se dnes ráno probudím a koukám, že mám zrušený poslední segment z DOH do VIE (ještě včera u Qatar hlásil o.k. stav). Zítra se dostanu na letiště DPS (odlet 12.3. po půlnoci do DOH je dnes stále o.k.), co mohu očekávat za nabídku od Qatar? Kromě refundace samozřejmě. Zatím nemusím pár dnů zpoždění hrotit, týden už ale začne být trochu problém.

Nějaké tipy? Co se tohoto problému týče, je to bohužel má první zkušenost.

0 Citovat

Ahojte, večer mi přišel z ETIHAD e-mail, že mám 24 hodin na potvrzení změny v rezervaci v úseku AUH-NAR a NAR-AUH (Začátek celé rezervace je VIE). Když to prej do 24h nepotvrdím, tak mi nasypou kredity. Je to jen 5minutová změna času na letu 7.4.

Je jasné, že se Etihad snaží nacpat kredity cestujícím, aby si udělali místa v letadle nebo prodali lístky dráž. Nebo si chystají lepší prostor na zrušení letu, aby nemuseli dávat tolik refundů. Což je docela logické a pochopitelné.
Jde mi teď o to, že jsem si koupila už jiné letenky a hodilo by se mi tak vrácení peněž z ETIHAD.

Nemáte někdo zkušenost s tím, že jste výslovně odmítli voucher i když šlo o tak malou změnu v rezervaci? Defakto bych nesouhlasila s novou smlouvou. Nebo..? Dá se toho nějak chytit?
Další možnost je schválit změnu a počkat, až let zruší, nebo prodlouží lhůtu pro zrušení, kterou mají zatím do 19. března.. Máte někdo věšteckou kouli? :D

0 Citovat

sorry, ale tohle mi prijde jako neskutecna vycuranost. a nemyslim tim od etihadu.

3 Citovat

Otevrene. Kdo tady neni (v jakemkoliv smyslu) vycurany? Spis bych to stavela do roviny vyhraju “ja nebo aerolinka”.

Add vestecka koule: kdyz nasypou kredity, nelze pak pozadat o prevod kreditu na refund?

6 Citovat

Kdyby to vrátili následně z těch kreditů, tak to by mi nevadilo. Ale myslim že jsem včera někde zahlédla, že to nevrací. 

Což o to, já bych si ty kredity klidně nechala, jen v této rezervaci mám výjimečně dost peněz za 3 lidi. Jinak jezdím sama. To bych využila jedině kdybych si to nasypala pak do nějakého byznysu (žeby konečne? :D)

0 Citovat

Až do včerejška jsi byla v situaci, že máš koupené nové letenky jinde a utopené peníze v Etihadu, kde doufáš ve zrušení letu a refund. Kdyby nepřišla ta pětiminutová změna, tak bys byla pořád v té stejné situaci. Takže když tu pětiminutovou změnu potvrdíš, tak se v tvojí situaci vůbec nic nezmění a dál můžeš doufat a čekat na refund a klidně zapomenout na to, že existovala nějaká možnost nějakých kreditů apod.

2